Varför fiber

Gotta go fast

Är inte fiber och kablar föråldrad teknik? Kommer inte framtidens kommunikation att ske med trådlösa tekniker som 3G/4G/5G eller liknande?

Det enkla svaret är: NEJ! Fiber är inte föråldrat vilket även den stora utbyggnaden runt om i landet vittnar om. Låt oss utveckla lite.

Fiber är en gammal och beprövad teknik. Själva fibern är bara glas och när man väl grävt ner den så håller den i princip hur länge som helst. Fibern som sådan har i princip obegränsad kapacitet så det som styr hur snabbt data kan skickas är utrustningen som sänder via fibern (switchar etc) och den utvecklas rekordfort. När vi får fiber i Vattholmabygden kommer det vara möjligt att få gigabit-fart dvs 1 000 Mbit/s. KTH har gjort experiment där man använt fiber och skickat data till ett hus i Dalarna med terrabit dvs 1 000 Gbit/s eller 1 000 000 Mbit/s. Dessa hastigheter kommer att bli verkliga i vårt nät på sikt men det kommer att dröja väldigt många år innan det behövs. Var maxgränsen för fiber går vet man inte idag. I dagens 4G nät ligger max hastighet (teoretiskt) på ca 100 Mbit/s. På så sätt kan man säga att fibern är framtidssäker.

Radiotekniken kommer visserligen att utvecklas den också men trådlös överföring som 4G/5G osv är, och kommer bara vara, ett komplement till fiber. Anledningen är att det är trångt i luften och att ju större hastighet man vill ha desto högre frekvens måste man sända på och desto kortare räckvidd får man. Skall man komma upp i farterna ovan kommer man behöva ha en mast i varje gathörn och det är ju inte riktigt rimligt. Denna bild delas även av mobiloperatörer.

Datamängden – Datamängden i 4G- nät är begränsad. Många använder sig av nya tjänster som t.ex Netflix, HBO, Viasplay etc. Tittar man t.ex på HD- tv går det åt ca 3 GB per timme. Netflix egna siffror för sin tjänst: HD: 3 GB i timmen, 3D: 4,7 GB i timmen, Ultra HD 4K: 7 GB i timmen. Som du ser ökar datamängden i takt med att tjänsterna utvecklas. Ett 4G abonnemang klarar helt enkelt inte att hänga med här utan du slår i taket. Om man köper till datamängd blir det dessutom riktigt dyrt.

Kostnaden – Tittar du på ett mobilt bredbandsabonnemang hos Telia ligger kostnaden för 40 GB datamängd på 399:-/månad. Om du behöver köpa till extra datamängd är det minst sagt svindyrt, 5GB extra kostar 199:- (http://www.telia.se/privat/ladda/kopmerdata). Om du jämför med en 100 Mbit- tjänst i fibernätet kan du just nu köpa en för ca 250:-/månad som är helt obegränsad när det gäller datamängd. Skillnaden i pris är alltså ca 9 000:- på 5 år. Skulle man i snitt behöva köpa till 10Gb extra per månad till sitt 4G blir skillnaden otroliga dryga 30 000:- dyrare. Jag du förstår själv. Operatörerna vet att nätet inte räcker till för behoven, därav prissättningen.

Stabilitet – Vi som använder de mobila näten dagligen vet hur stabiliteten fungerar, inte särskilt bra. Driftsäkerheten och stabiliteten i ett fibernät är mycket större.